Agenda

Beschermjassen: op zoek naar wortels voor de toekomst na migratie en kwetsbare overgangen

Datum: 
maandag 03 juni 2019 - 09u30 tot 16u30
Locatie: 
Vormingscentrum Rapunzel, Leesthof 10, 3290 Diest
Organisatie: 
Vormingscentrum Rapunzel

Tijdens periodes van migratie, moeilijke faseovergangen, verlies van wat vertrouwd is… voelen mensen zich naakt en kwetsbaar. We kunnen de natuurlijke veerkracht weer aanboren door verbinding te maken met wat ons eigen is, wat hoort bij onze wortels.

“Beschermjassen”, ontwikkeld door Kitlyn Tjin A Djie, is een model dat ruimte schept voor diversiteit; op de werkvloer, in het onderwijs, in dienst -en hulpverlening, in je persoonlijk leven… Migratie is een belangrijke faseovergang die heel wat impact heeft. Daarom heeft ‘beschermjassen’ heel wat te bieden in het begeleiden van mensen met migratieachtergrond.

‘Beschermjassen’ vitaliseert mensen die zich in een kwetsbare faseovergang bevinden. Iedereen doet het eigenlijk, niet alleen migranten. In moeilijke periodes op zoek gaan naar prettige herinneringen, ervaringen van veiligheid en warmte. Dat kan zijn door je geboorteplaats op te zoeken, je ouderlijk huis of het graf van je grootouders. Je kunt oude muziekjes draaien, op zoek gaan naar die vriendin, iets eten wat je moeder altijd zo lekker klaarmaakte. Iedereen kent dat wel.

Beschermjassen zijn de veilige omhullingen. Dat kan familie zijn, of iets wat daaraan herinnert. Het kunnen ‘ankers’ zijn die herinneren aan het vertrouwde van vroeger: rituelen, foto’s, geuren, voedsel,…

Tijdens deze tweedaagse workshop maken we op een ervaringsgerichte manier kennis met wat beschermjassen kunnen zijn.

Door het verkennen van eigen grenzen, kwetsbaarheden en familieverhalen, leer je jezelf open te stellen en van perspectief te wisselen in een dialoog. We staan stil bij de impact van faseovergangen en verliesmomenten in het leven, het verschil tussen ik -en wij gerichte families en welke heilige huisjes we met ons meedragen.

Tijdens de tweede dag staan we stil bij in –en uitsluitingsmechanismen binnen de hulpverlening. We creeëren bewustzijn over culturele verschillen, witte privileges, stereotypen,… Door welke bril kijk jij? Er worden concrete handvatten aangereikt die interuculturele communicatie kunnen bevorderen

Voor wie?

Begeleiders, therapeuten, leerkrachten... iedereen die beter wil aansluiten bij mensen met migratieachtergrond. 

Trainer 

Griet Severeyns

Data

Deze 2-daagse vorming gaat door op maandag 3 en 24 juni.

Inschrijving

Inschrijven kan je via deze link. 

Kostprijs: 195 euro

Meer info

Rapunzel vzw: Hilde Goeyvaerts  via secretariaat@rapunzelvzw.be of 0476 90 45 41