Agenda

Cultuur sensitief in de zorg

Datum: 
dinsdag 06 november 2018 - 09u00 tot 16u00
Locatie: 
Asse
Organisatie: 
Fe.Bi ism Hivset en DoorElkaar, centrum voor interculturaliteit en meertaligjheid

Deze vorming wil de medewerkers inzichten verschaffen in het thema 'diversiteit': hoe anders is de zorg aan zorgvragers uit een andere cultuur of met een andere taal?
Wat betekent het voor de zorgverlener om cultuursensitief te zijn? Waar vind ik materialen, tools, tips die me kunnen helpen?

Doelgroep

Medewerkers ziekenhuizen, ouderenzorg, wijkgezondheidscentra, ... Deze vorming is erkend door Fe.Bi 

Programma

In de zorg heb je een groeiende groep cliënten, patiënten, familieleden, met een andere culturele achtergrond, andere thuistaal, andere religie. De zorgvragers kijken 'anders' naar zorg, naar ziekte, naar de rol van de hulpverlener, naar de hulpverlener zelf. Kwaliteit van zorg en welbevinden hangen samen met een kwaliteitsvolle interactie en dus communicatie.

En dit is vaak niet alleen een probleem van 'taal'. Ook andere waarden en normen spelen parten: de beleving van ziekte en gezondheid; het omgaan met voorschriften en de eigen invulling ervan spelen ook een heel belangrijke rol. Hoe ver kan je gaan zonder je eigenheid en professionaliteit te verliezen? 

Werkvorm en methodiek

In deze workshop geven we inzichten, handvaten, tools en hulpmiddelen mee om de interculturele competenties van het personeel te versterken. We werken via het Topoi model, dit is een intercultureel communicatiemodel (Hoffman). Inzichten worden laagdrempelig vertaald adhv inleefoefeningen, eye-openers, filmfragmenten en kleine spelen. Vele materialen worden aangehaald om nadien in de praktijk te zetten.

Inschrijving

Je kan inschrijven via de site van Fe.Bi : Ga naar de site van Fe.Bi en klik vervolgens op aanvraagformulier. http://www.fe-bi.org/nl/ouderenzorg/vorming/werknemers

Kostprijs : gratis