Agenda

Psychotherapie bij mensen met een andere culturele achtergrond: wat is het verschil?

Datum: 
vrijdag 05 oktober 2018 - 09u30 tot 16u30
Locatie: 
Vormingscentrum Guislain – Campus Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
Organisatie: 
Vormingscentrum Guislain

Situering

Onze samenleving wordt steeds meer multicultureel. In de geestelijke gezondheidszorg wordt vastgesteld dat mensen met een andere culturele achtergrond hulpverleners voor nieuwe uitdagingen plaatsen. Om optimale zorg te verlenen, is het belangrijk om rekening te houden met de culturele achtergrond van de zorgvrager. Hulpverleners zijn vaak wel bereid om deze inspanning te leveren, maar stellen zich vragen bij hoe dit het best gebeurt. In deze vorming wordt getracht een denkkader mee te geven alsook enkele richtlijnen rond ‘good practices’ in cultuurgevoelige zorg.

Inhoud 

Op basis van enkele stellingen, oefeningen en vragen wordt de deelnemer meegenomen in de visie van de spreker op cultuurgevoelige zorg. Er wordt zowel gekeken naar de valkuilen van te weinig rekening houden met culturele achtergrond als met de valkuilen van het culturele uit te vergroten. Vanuit deze visie worden aanbevelingen gedaan rond aanpak.

Methodiek 

  • Theoretische overwegingen omtrent cultuur en psychotherapie

  • Discussievragen en oefeningen om deelnemers te laten nadenken over hun eigen attitudes en overtuigingen op dit vlak

  • Ruimte voor eigen casussen en ervaringen

  • Aanbevelingen om met de problematiek om te gaan

Doelgroep 

Medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg die iets willen bijleren over cultuursensitieve zorg. Opgelet, het aantal deelnemers is beperkt.

Lesgever

Wouter Stassen studeerde Geestelijke Gezondheidskunde aan de Universiteit Maastricht en Psychologie aan de K.U. Leuven. Hij werkt voornamelijk met geïnterneerden op de forensische afdeling van OPZC Rekem. Hij is in OPZC Rekem tevens voorzitter van de werkgroep Cultuurgevoelige Zorg.

Inschrijving

Je kan je inschrijven via deze link.

Kostprijs: 
Standaard: 150 euro per persoon
VVKP-leden: 130 euro per persoon