Agenda

Re-radicalisering: een antwoord op extremisme

Datum: 
vrijdag 05 oktober 2018 - 13u00 tot 16u00
Locatie: 
Turnhout Hivset Campus, Herentalsstraat 70.
Organisatie: 
Hivset ism Expertisecentrum Door Elkaar

Extremistische aanslagen dreigen onze open samenleving in het defensief te dringen. We zoeken dan naar snelle antwoorden. Maar stellen we wel de juiste vragen? Durven we ook te leren van de extremisten zelf? Hoe komt het toch dat zij nu en dan zo succesvol zijn in het winnen van de harten en de hoofden van onze jongeren? Is het hun verderfelijke programma? Zijn het hun gewiekste technieken? Of hebben wij als samenleving de jeugdige vechtlust voor verankering, verbinding en verbetering collectief onderschat? 

Programma

In het boek 'Reradicaliseren. Ronselen voor een betere wereld' (2017) geeft Stijn Sieckelinck een antwoord op deze vragen. In deze lezing zal worden ingezoomd op de sociale strategieën die eruit voortvloeien.

Uitgangspunten:
- extremisme is geen barbarij van buitenaf maar een product van onze samenleving
- radicalisering is meestal een reactie op een of andere vorm van geweld.
- een fatsoenlijke samenleving - vrij van vernedering- is de beste remedie

Strategieën:
- identiteitsvraagstukken agenderen en dialoog faciliteren
- investeren in aansprekend gezag: begrijpend en begrenzend optreden
- dan kunnen sociale professionals meer dan ze zelf in de gaten hebben

Spreker

Stijn Sieckelinck (1980, Duffel) studeerde sociale en wijsgerige pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Institute for Societal Resilience (VU Amsterdam) en aan McGill University (Montréal). Hij promoveerde in 2009 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Het beste van de jeugd, een wijsgerig-pedagogisch perspectief op jongeren en hun ideal(ism). In het najaar van 2017 verscheen van zijn hand het boek 'Reradicaliseren. Ronselen voor een betere wereld' (LannooCampus) waarin aan de hand van vijf lessen de voornaamste inzichten van meer dan tien jaar sociaal-pedagogisch onderzoek naar radicalisering worden gepresenteerd. Sieckelinck adviseert overheden in binnen- en buitenland. Hij is tevens bestuurslid van de Quality Board van het Radicalisation Awareness Network (RAN), ingesteld door de Europese Commissie.

Doelgroep 

Voor hulpverleners, mensen uit het onderwijs... voor iedereen die met jongeren werkt. 

Inschrijving

Je kan je inschrijven via deze link.

Maximum aantal inschrijvingen: 40

Kostprijs: 40 euro