Agenda

Transculturele hulpverlening 3-daagse

Datum: 
dinsdag 16 oktober 2018 - 09u30 tot 16u30
Locatie: 
HIVSET campus Herentalsstraat 70 2300 Turnhout
Organisatie: 
i.s.m. Expertisecentrum DoorElkaar

Hulpverlening aan personen met een migratie achtergrond vraagt om bepaalde kennis, vaardigheden en basishouding. Griet Severeyns vertelt vanuit haar praktijkervaring enkele basisbegrippen vanuit het model Beschermjassen van Kitlyn Tjin A Djie. ‘Beschermjassen’ is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent dat je iemand tijdens een moeilijke faseovergang inbedt in het oude vertrouwde. Het gaat niet alleen over familie, maar over alles van toen. Het zijn de geuren, het landschap, de tradities, de rituelen, de geschiedenis, het eten… Het gaat over de vertrouwde manieren van vroeger. Wat hebben mensen nodig uit hun oude context om in de nieuwe context te kunnen functioneren? Vaak wordt bij vluchtelingen met traumatische ervaringen gedacht dat het verleden moet rusten maar mensen hebben het verleden juist nodig. Ze moeten het bij zich kunnen dragen om in de toekomst een plek te creëren. Mensen willen niet terug, ze willen maar eventjes rondkijken in het verleden om een perspectief voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

Hoe je dit doet, ervaar je zelf in deze 3-daagse vorming. 

Doelgroep 

Hulpverleners, therapeuten, psychologen, leerkrachten, CLB-medewerkers, zorgverleners,...

Programma

Dag 1: Faseovergangen, familiesystemen en heilige huisjes

Iedereen kent in zijn leven faseovergangen, denk maar aan verlies van een dierbare, geboorte van een kind, ander werk vinden, migreren of vluchten naar een ander land, enz. We staan stil bij de impact van faseovergangen in het leven, het verschil tussen ik -en wij gerichte families en welke heilige huisjes we met ons meedragen. 


Dag 2: In -en uitsluitingsmechanismen, interculturele communicatie en instrumenten
Bewustzijn in de hulpverlening van culturele verschillen, witte privileges, stereotypen,... is enorm belangrijk. Door welke bril kijk jij?
We maken tijd om te oefenen met enkele instrumenten om te beschermjassen: gebruik van levenslijnen, genogrammen, eettafels,...

Dag 3: Terugkomdag met intervisie en casuïstiek
De laatste dag brengen we casussen mee en bekijken we ze aan de hand van beschermjassenmodel. We oefenen en ervaren om zo tot nieuwe inzichten te komen. 

Docent

Griet Severeyns

Data

dinsdag 16 oktober, 23 oktober en 6 november 2018. Telkens van 9.30 tot 16.30 uur.

Inschrijving 

Inschrijven doe je via deze link

Maximum aantal deelnemers: 15

Kostprijs : 200 euro