Agenda

Meer kleur in de kunst- en cultuur(sector)?

Datum: 
donderdag 19 april 2018 - 19u00 tot 21u30
Locatie: 
Stadscampus - aula R.002, St-Jacobstraat 2, 2000 Antwerpen
Organisatie: 
Universiteit Antwerpen - Master in het Sociaal Werk

Lezing en debat

Is de Vlaamse en Brusselse kunst- en cultuursector wel voldoende divers en inclusief? Welke groepen worden te weinig bereikt en weten we waarom? Heeft het vooral te maken met de toeleiding van het publiek of eerder met het aanbod? Zijn er verhalen en perspectieven die te weinig aan bod komen in het theater of culturele centra? Krijgen nieuwe makers of curatoren wel voldoende kansen? Is er nood aan een andere aanpak? Zo ja, wat zijn werkbare strategieën of goede voorbeelden en wat zijn de valkuilen of foute verwachtingen?

De laatste jaren duiken termen zoals ‘toegankelijkheid’, ‘diversiteit’ en ‘sociale inclusie’ steeds vaker op in discussies over de kunst- en cultuursector. Dit zijn vaak moeilijke en heftige debatten. Sommigen zetten volop in op dit thema, wat zich vertaalt in nieuwe functies en projecten. Anderen ervaren de inzet op meer etnisch culturele diversiteit eerder als een verplicht nummertje of gaan niet akkoord met de probleemstelling dat de sector te homogeen of ‘te wit’ zou zijn. 

In vergelijking met een aantal buurtlanden is het debat bij ons nog redelijk nieuw en bestaat er ook weinig onderzoek naar dit thema. Daarom vroegen we Dr. Anamik Saha (Goldsmiths University of London) om te komen vertellen over zijn onderzoek naar strategieën voor sociale inclusie in het theater en de media in Engeland.  Na de lezing houden we een debat over de Vlaamse en Brusselse kunst- en cultuursector met vertegenwoordigers van cultuurcentra, beleidsmakers en artiesten.

Programma

  • inleiding door dr. Pieter Cools (OASeS)
  • presentatie (in het Engels) door dr. Anamik Saha
  • publieksinteracie (Q&A) +-20min)
  • debat met 5 sprekers (Joachim Ben Yakoub - UGent, Anissa Boujdaini, Franky Devos - De Vooruit, Danielle Dierckx - De Roma, Marleen Platteau - kabinet Vlaams minister Sven Gatz) en moderator (Leslie Hodge - VRT)
  • afronding en bedanking door dr. Pieter Cools.
  • kort nakaarten tijdens een bescheiden receptie

Prijs

De deelname is gratis

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan via deze link