Diëtetische diabetesbegeleiding tijdens de ramadan | Eindwerk

Wat?

Welke problemen ondervinden diabetespatiënten tijdens de ramadan? Deze vraag was het vertrekpunt voor de bachelorproef van Indy De Graeve en Soumaya Sarrouj. Diabetespatiënten zijn volgens de Koran vrijgesteld van het deelnemen aan de ramadan maar toch kiezen een aantal patiënten hier voor. Het vasten overdag en de suiker- en vetrijke maaltijden ’s nachts hebben een belangrijke invloed op de glycemie en vragen aanpassingen aan insulineschema’s. Deze bachelorproef wil de diëtetische diabetesbegeleiding tijdens de ramadan optimaliseren. 

Aan de bachelorproef zijn ook 2 informatiebundels verbonden:

  • Een educatiebundel voor patiënten met informatie over de pathologie van diabetes in het kader van de ramadan, met voedings- en leefstijladvies en met recepten en menu’s.

  • Een brochure voor diëtisten aan met informatie over de ramadan en over de impact van vasten op de behandeling van diabetes, over voeding, levensstijl, medicatieaanpassingen en insulinetherapie in de vastenperiode.

Wie?

Indy De Graeve en Soumaya Sarrouj  schreven deze interessante bachelorproef als onderdeel van hun opleiding voedings- en dieetkunde aan de Hogeschool Gent. Ze ontvingen voor dit eindwerk de Medtronic Award 2018.

Lezen?

De bachelorproef van Indy De Graeve en Soumaya Sarrouj (2018) vind je hier.