Migratie als metafoor | Boek

Inhoud

We zijn allemaal migranten, in de ruimte of in de tijd, maar we houden onze gemeenschappelijke kern als migrant diep verborgen. We projecteren ons eigen anders-zijn op die Anderen, met wie we niet eens een schijn van gelijkheid lijken te delen. 

Nochtans lijden we allemaal onder de gevolgen hiervan, maar in verschillende mate: de ‘migranten’ – en eigenlijk iedereen in een kwetsbare positie – worden weggedrukt in machteloosheid. En wij; de vakmensen, onderzoekers en andere autochtonen, zijn niet in staat om migratie te gebruiken als metafoor die een licht werpt op onze eigen reis van de ene wereld naar de andere. 

Dat is waar dit boek, Migratie als metafoor, verandering kan brengen. Het boek werpt een heel nieuw licht op de problematiek van migratie en ‘de migrant’ binnen de zorg- en welzijnssector, het onderwijs en het onderzoeksveld. Jean-Claude Métraux slaat in zijn typische, bijna poëtische taal de nagel op de kop. Hij neemt de lezer mee op tocht en deelt zijn ervaringen en ideeën. Zo laat hij de lezer ‘migreren’: van de wereld van vandaag vol uitsluiting naar een wereld waar eenheid werkelijk centraal staat. 

Auteur

Dr. Jean-Claude Métraux is een gerenommeerde kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. In het begin van zijn carrière werkte hij met oorlogsslachtoffers in o.a. Nicaragua en Bosnië-Herzegovina. Later wijdde hij zich in Zwitserland aan de psychotherapeutische hulpverlening aan migranten van verschillende achtergronden. Hij schreef enkele werken gerelateerd aan zijn praktijk (o.a. La migration comme métaphore, waarvan dit werk een vertaling is) en geeft regelmatig lezingen en workshops in binnen- en buitenland.

Vertaling en review

De vertaling gebeurde door Petra Van Caneghem en de review door Elke Thiers, coördinator van het Antwerps Netwerk Cultuursensitieve Zorg en Stefaan Plysier van het CGG Brussel - Steunpunt cultuursensitieve zorg.

Lezen?

Klik hier als u het boek Migratie als metafoor wil bestellen via de website van de uitgeverij.

Gedetailleerde productinfo

Auteur: Jean-Claude Métraux

Titel: Migratie als metafoor

Uitgeverij: Politeia

Jaar van uitgave: 2018

ISBN: 978-2-509-03116-7

Formaat: 16x24cm

Aantal pagina's: 194

Richtprijs: 35,00 euro (incl. btw, excl. verzendingskosten)