Praatkaarten over kanker | Instrument, Voorlichtingsmateriaal

Wat?

Oncologieverpleegkundigen en andere verpleegkundige specialisten spreken dagelijks met patiënten die kanker hebben. Zij ervaren dat de informatie die ze geven niet altijd goed begrepen wordt. Eenvoudig voorlichtingsmateriaal om patiënten met kanker beter uit te leggen hoe bijvoorbeeld zijn of haar behandeltraject er uit ziet, kan hen helpen.

Kankerpatiëntenorganisaties i.s.m. de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Pharos, namen daarom het initiatief om praatkaarten over kanker te ontwikkelen. Dit resulteerde in eenvoudig voorlichtingsmateriaal dat je als professional kan gebruiken bij het geven van passende uitleg over darm-, long-, prostaat- en lymfeklierkanker. Ze gaan over onderwerpen als een stoma, uitzaaiingen, operaties en de gevolgen van behandelingen. Het taalniveau is aangepast en de uitleg wordt ondersteund met tekeningen.

Wie?

Aan dit pilootproject namen de kankerpatiëntenorganisaties Hematon, Longkanker Nederland, de Stomavereniging, ProstaatKankerStichting deel, i.s.m. de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Pharos

Gebruiken?

De praatkaarten en de instructie hoe je ze kunt gebruiken in de praktijk, kan je downloaden via de website van Pharos of opvragen bij bovengenoemde kankerpatiëntenorganisaties.